Peelrand Makelaardij

Open Huis

Het fenomeen Open Huis komt oorspronkelijk overwaaien uit Amerika. De woningmarkt en werkwijze van makelaars werkt daar heel anders. In Nederland zijn we gewend om een afspraak met de verkopend makelaar te maken voor een bezichtiging. Je hebt dan persoonlijk contact met een deskundige die je alles kan vertellen over de woning. In Amerika schrijven meerdere makelaars zich in op de verkoop van een woning, dus het kan voorkomen dat je als eigenaar/verkoper met veel verschillende makelaars te maken hebt. De regel daar is: de makelaar die het eerst kan verkopen; mag het huis verkopen. Je kunt je afvragen of dit systeem wel in het voordeel van de verkoper werkt…

Eén van de methodieken van Amerikaanse makelaars om in korte tijd dus veel potentiële kopers voor een woning te verzamelen, is het voeren van een Open Huis. Zo’n dag ziet er vergelijkbaar uit als een open huis in Nederland: iedereen kan vrijblijvend zonder afspraak binnenlopen.

Het voordeel voor de potentiële koper is duidelijk: je kunt in een korte tijd op veel plekken informatie opdoen én omdat het in het weekend wordt georganiseerd hoef je er meestal geen vrij voor te vragen. Ook de voordelen voor de verkoper zijn evident: het bereik is groter en een groep “latente” woningzoekers is ook op pad. Wanneer zij verrast worden door een mooi huis, gaan ze wellicht sneller over tot aankoop dan aanvankelijk gepland was.

Gelukkig houden we naast het open huis gewoon vast aan het vertrouwde Hollandse systeem. Heb je tijdens het open huis een interessant huis gezien? Maak dan gerust een persoonlijke vervolgafspraak om op je gemak met een deskundige makelaar de woning nogmaals te bekijken.

Tip: op 1 april is er weer zo’n Open Huis waarbij de meeste Venrayse makelaars meedoen!