Haal het meest uit een bezichtiging!
BEZICHTIGING?
NEEM EEN CHECKLIST MEE EN IEMAND MET VERSTAND VAN ZAKEN.
Je staat op het punt een huis te kopen. Spannend! Maar hoe weet je waar je op moet letten als je pas sinds kort nadenkt over het kopen van een huis? En hoe haal je het meest uit een bezichtiging? Een checklist.
Er zijn zo veel dingen om op te letten, dat het zeker heel makkelijk is om dingen over het hoofd te zien. Maar laten we eerlijk zijn: er is niemand die voor de eerste keer een huis gaat bekijken en weet waar hij of zij op moet letten. Daarom is het slim om iemand mee te nemen die er verstand van heeft. Het is logisch dat je je ouder(s) wilt meenemen, je gaat immers een heel grote aankoop doen. Maar zeker als het huis ouder is dan van 1980, is het slim om ook een professional mee te nemen die kan kijken naar de staat van het huis. Dat kan een aankoopmakelaar zijn, maar ook een bouwkundige of bijvoorbeeld een timmerman.
Stel kritische vragen
Iemand meenemen is niet alleen fijn op het moment zelf, ook later kan het je een hoop ellende besparen. Als je een huis gekocht hebt en er blijkt toch iets mee aan de hand te zijn, dan moet je kunnen aantonen dat je aan je ‘onderzoeksplicht’ hebt voldaan. Oftewel: dat je kunt laten zien dat je hebt gedaan wat van jou kan worden verwacht om het eventuele gebrek te ontdekken. Als koper moet je de juridische én bouwkundige staat van een woning onderzoeken. De koper moet bijvoorbeeld het bestemmingsplan checken en kan een bouwkundige inschakelen om de woning te keuren en hier een rapport over te schrijven.
Kosten van gebreken die je tijdens de bezichtiging had kunnen zien komen voor jouw rekening.
Als je iemand meeneemt die er verstand van heeft, is de kans het grootst dat je die eventuele gebreken tijdens de bezichtiging ook hebt opgemerkt.
Daarom is het ook belangrijk dat je zelf vragen stelt. Wees niet bang om vragen te stellen. Vind je de schutting in de tuin bijvoorbeeld lelijk? Vraag dan of die bij het huis hoort of van de buren is, zodat je weet of je hem kunt weghalen.
Kijk naar de papieren
En vraag documenten op: is het een appartement, vraag dan naar de stukken van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Is het huis ‘gezond’? Zo niet, dan kun je voor een vervelende verrassing komen te staan als bijvoorbeeld het dak kapot is en de VvE de reparatie ervan niet kan betalen. Maar de verkoper heeft als het goed is ook een vragenlijst ingevuld over het onderhoud van het huis en bijvoorbeeld wat er na de koop wel en niet achterblijft (gordijnen, de koelkast?). Ook van die lijst is het volgens Duinstra verstandig om hem op te vragen.
Verlies je woonwensen niet uit het oog
Vind je het lastig om over al die dingen na te denken tijdens de bezichtiging? Neem dan een checklist mee. Op zo’n checklist kan bijvoorbeeld staan dat je wilt weten hoe oud de keuken is of wanneer de cv-ketel voor het laatst is vervangen. Kortom: alles wat jij belangrijk vindt aan een huis. Daarmee voorkom je dat je alleen vanuit je emoties handelt en niet meer kijkt naar je eigen woonwensen.
Zo’n vragenlijst kun je natuurlijk uitgeschreven op papier meenemen en nalopen, maar wist je dat je ‘m ook in de vernieuwde funda app kunt maken? Zowel je vragenlijst als losse notities, handig opgeslagen en terug te vinden per bezocht huis. Ook kun je bij elke bezichtiging je eerste algemene indruk vastleggen door middel van een sterrenbeoordeling. Droomhuis gevonden? Geef het 5 sterren!
Loop eens even door de buurt!
Een belangrijk onderdeel van die woonwensen moet de buurt zijn. Die kun je niet veranderen. Dus hecht je belang aan scholen of bepaalde winkels in de buurt? Kijk dan of die er zijn. En probeer te achterhalen wat voor mensen de buren zijn. Je kunt al veel aflezen aan hoe hun huis en tuin eruitzien. Maar vraag ook aan de verkoper hoe het contact met de buren is.