Peelrand Makelaardij

Zo zit dat in Coronatijd!

Normaal gesproken hebben we het binnen Zo zit dat over allerlei interessante woningmarkt gerelateerde feitjes. Voor nu is de coronacrisis orde van de dag.  Om jullie als lezers op de hoogte te brengen van hetgeen wat er gebeurt binnen de landelijk woningmarkt citeer ik graag een tekst van de voorzitter van onze brancheorganisatie de NVM, Onno Hoes.

“Er is veel meer onzekerheid bij mensen en psychologie is de basis van de economische ontwikkeling. Wat dat betreft is het niet raar dat mensen verwachten dat de huizenprijzen wat gaan zakken.”

Ondanks de onzekerheid, is de situatie nog stabiel, zegt Hoes. “De rente is nog steeds laag. Die wordt misschien ietsje hoger, maar dat gaat nergens over. Zolang de inkomens stabiel blijven, is er op die markt niet zoveel aan de hand. De inkomens gaan wel wat zakken, dat verschilt ook per sector.”

Bezichtigingen gaan virtueel

Het aantal bezichtigingen neemt wel iets af. Hoes legt uit: “Mensen gaan eerst virtueel kijken, maar willen uiteindelijk toch fysiek in een huis zijn. We hebben een heel lijstje aan maatregelen genomen, op grond waarvan mensen toch nog naar een huis kunnen kijken”.

Starters

De huidige situatie is wel goed nieuws voor starters die een nieuwbouwwoning willen kopen. “Er zijn meer nieuwbouwwoningen aangeboden de afgelopen tijd. Gelukkig loopt de bouw nog door, dat scheelt” zegt Hoes.

Verhuizen

Veel huizenkopers vragen zich af of je met de huidige maatregelen nog wel kunt verhuizen. Volgens Hoes is dat geen probleem. “Er kan nog steeds heel veel, maar met heel veel voorzorgsmaatregelen.”

Als de coronacrisis voorbij is, verwacht Hoes weer een opleving. “Als 1 juni het ontspanningsmoment gaat worden, dan krijg je weer een toevloed aan woningen.”

Lokaal gezien merken wij dat met de aangepaste richtlijnen en werkwijze een nieuwe vorm van routine ontstaat. Ook voor de gemeente Venray geldt dat de vraag op dit moment nog groter is dan het beschikbare aanbod. Concreet zijn er voldoende verkoop- en aankoopmogelijkheden, maar wij vinden dat we gezamenlijk deze situatie met een gezond verstand moeten benaderen!

Niek Hettinga