Peelrand Makelaardij

Verduurzamen en financieren

Verduurzamen moet! Het verduurzamen van een woning zorgt voor een lagere energierekening en extra wooncomfort, maar het kan de woning ook aantrekkelijker maken voor kopers als de woning weer verkocht wordt. Voor mensen die een woning kopen, is dat vaak het moment om direct te gaan verbouwen en daarbij ook het verduurzamen van de woning mee te nemen.

Extra mogelijkheden bij verduurzamen. Een hypotheekverstrekker beoordeelt op twee manieren wat een cliënt kan lenen:

  • loan to value (LTV). Een max. hypotheek op basis van de woningwaarde;
  • loan to income (LTI). Een max. hypotheek op basis van het inkomen.

Extra bij LTV. Sinds 2018 mag de lening max. 100% van de waarde van de woning zijn. Bij het financieren van een woning incl. verbouwing is dit max. 100% van de waarde van de woning na verbouwing. Als er echter energiebesparende maatregelen worden getroffen, kan er tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Een hypotheek van 106% moet wel haalbaar zijn op het inkomen. Soms wordt er een renteopslag berekend bij een lening boven 100% van de marktwaarde.
Extra bij LTI. Een hypotheekverstrekker kan bij het aangaan van een hypotheek of het verhogen van een bestaande hypotheek een bedrag van max. € 9.000 buiten de inkomenstoets laten, als dit bedrag wordt aangewend voor energiebesparende maatregelen. De koper moet een toetsinkomen hebben van minimaal € 33.000 bruto per jaar. Ook kan € 9.000 buiten beschouwing worden gelaten in de toetsing bij:

  • aankoop woning energielabel A++ (afgegeven voor 01.01.2015);
  • aankoop woning energielabel A+++ (afgegeven na 01.01.2021);
  • aankoop woning met een energie-index of energieprestatiecoëfficiënt van maximaal 0.6 (afgegeven voor 01.01.2021).

Nul-op-de-meter. Wanneer je als koper een nul-op-de-meterwoning koopt, mag je € 25.000 meer lenen op het inkomen, mits er voor de woning een energieprestatiegarantie is afgegeven voor een periode van minimaal tien jaar. Ook hiervoor geldt een toetsinkomen van minimaal € 33.000 bruto per jaar.

In een wereld waar de prijzen voor energie een wezenlijk onderdeel uitmaken van het huishoudboekje adviseren wij om hier goed naar te kijken.