Peelrand Makelaardij

Het biedlogboek: zien wat op een woning geboden is.

Een digitaal overzicht maakt het proces transparanter

Makelaars van de drie grootste brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro werken sinds 1 januari 2023 met een digitaal biedlogboek. Kandidaat-kopers en verkopers kunnen hierin achteraf bekijken welke biedingen op een woning zijn gedaan. Deze transparantie geeft meer zekerheid dat het biedproces eerlijk verloopt.


Het biedlogboek is een digitaal overzicht waarin het biedproces automatisch wordt geregistreerd. Er staat bijvoorbeeld precies in wanneer en hoeveel er op een woning is geboden. Maar ook of er voorbehouden zijn gemaakt bij het bod, zoals een voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. In verband met privacy staat niet in het
biedlogboek vermeld wie er heeft geboden.

Het biedlogboek is alleen achteraf in te zien voor kandidaat-kopers en koper. Op dit moment kan dat alleen bij makelaars van de brancheverenigingen NVM, VBO en VastgoedPro. Ook moeten de drie dagen bedenktijd zijn verstreken en eventuele ontbindende voorwaarden zijn verlopen.

De invoering van een biedlogboek is een van de maatregelen die de regering heeft voorgesteld om het aan- en verkoopproces transparanter te maken. Aanleiding hiervoor waren diverse meldingen van consumenten over misstanden op de woningmarkt. Het kabinet wil het biedlogboek op termijn voor alle makelaars wettelijk verplichten.


Binnen Peelrand Makelaardij werken we vanaf dag 1 met dit biedlogboek. Wij zijn overtuigd van de transparantie, want immers bij een professioneel verkoopproces is er geen reden om het biedlogboek niet open te stellen!

Mocht je verdere vragen hebben over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op.