Peelrand Makelaardij

Dit verandert er als je een huis (ver)koopt of bezit

In 2021 veranderen er weer een aantal zaken voor huizen (ver)kopers en bezitters. Hieronder alvast een overzicht van de plannen!

Ben je jonger dan 35 jaar? Dan betaal je éénmalig géén overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Ook wanneer dit niet je eerste koopwoning is. De datum van overdracht dient ná 1 januari plaats te vinden. In alle gevallen is de voorwaarde dat je zelf in het huis gaat wonen. Wie een huis koopt en daar niet zelf in gaat wonen, bijvoorbeeld een belegger, gaat juist meer overdrachtsbelasting betalen, namelijk 8%.

De druk op de woningmarkt zorgt ook voor een stijgende WOZ-waarde. Belangrijk om te weten, want van deze waarde zijn namelijk verschillende belastingheffingen afhankelijk, zoals de waterschaps- en de onroerendezaakbelasting en ook de eigenwoningforfait wordt hiermee bepaald. Dit bijtellingspercentage was tot nu toe 0,6% van de WOZ-waarde maar daalt in 2021 naar 0,5%.

Tenslotte gaat er het één en ander veranderen m.b.t. het verplichte energielabel. Waar je nu online een energielabel aanvraagt voor minder dan een tientje, betaal je volgend jaar maar liefst € 190. Dit komt doordat een energiedeskundige voortaan naar je woning moet komen om het nieuwe label te bepalen. Heb je een verkoopmakelaar, dan kan die je vertellen of je voor jouw woning nog een energielabel moet aanvragen en je hierbij helpen.

Bij het kopen en verkopen van een woning is het belangrijk om altijd op de hoogte te zijn van de laatste actualiteiten. Dit voorkomt onnodige kosten en stress! Heb je vragen, loop dan gerust eens vrijblijvend binnen!

Luuk Jansen